Chemický seminář na Masarykově univerzitě

V úterý 1. listopadu se studenti septimy, kteří jsou součástí chemického semináře, v doprovodu svého učitele, pana Jana Marka, vydali do Brna na Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity. Přivezli si nejen spoustu nově nabytých znalostí, ale mnozí získali i náhled do budoucnosti svého studijního života.

Probudit se na ranní cestu vlakem pro studenty není jednoduché, ale pomyšlení na to, co na ně čeká je víc než dostatečný motivační faktor. Cílem výletu totiž byla fakulta jejíž obory se seminaristé plánují zabývat v následujících letech.

Vše odstartovalo přednáškou na vysokoškolském ústavu CEITEC, který je součástí vědeckého centra Central European Institute of Technology. CEITEC je plné moderního vybavení a všeho potřebného pro vědecké výzkumy týkající se především živé přírody. To vše a mnohem víc si naši studenti měli možnost prohlédnout z blízka, protože po přednášce pro ně byla připravená prohlídka celého ústavu.

“Ze všeho se mi nejvíc líbily laboratoře,” říká studentka septimy, Anita Michálková. A její pohled na tyto prostory sdílí i její spolužáci. “Byla jsem překvapená moderností a příjemným prostředí. Podívali jsme se do laboratoří, které byly velmi pekně zařízené a viděli jsme spoustu zajimavých přístrojů,” sděluje nám Natálie Rosecká.

Prohlídka proběhla úspěšně a teď už přichází rozdělení studentů do dvou skupin. Obě skupiny se vystřídaly na přednášce o výzkumu léčby leukémie a u přístrojů, ke kterým jentak někdo přístup nemá. Téma přednásky bylo pro většinu zůčastněných bezpochyby fascinující. “Byla to možnost pohlédnout do úpně jiného světa,” poznamenala seminaristka Václava Rosecká.

Návštěva CEITEC se stala celkově vydařeným výletem a něčím, na co septimáni jen tak nezapomenou.

Zuzana Zdražilová