Exkurze do Regensburgu 2015 očima Lenky Sobotkové

Pátrání po kořenech křesťanství českých zemí

V říjnu tohoto školního roku jsme měli jedinečnou možnost zúčastnit se poznávacího zájezdu do Regensburgu, který byl finančně podpořen Krajským úřadem Vysočina. Na cestu nás vyrazila malá skupinka osmi žáků v doprovodu dvou vyučujících německého jazyka. Naše cesta začala 7. října a trvala 3 následující dny.

V Regensburgu nás očekával milý a ochotný pan Ludwig Haindl z Kolpingovala diecézního centra, jenž se stal naším průvodcem  po celou dobu našeho pobytu. Dozvěděli jsme se od něj spoustu zajímavých historických fakt i příběhů. Na některá místa bychom se bez něj možná vůbec nedostali.

Cílem naší cesty do Regensburgu bylo pátrat po kořenech křesťanství českých zemí. V tomto městě totiž bylo pokřtěno 14 českých knížat. Událost připomíná pamětní deska, která je umístěna na kostele sv. Jana.

První den, hned po ubytování v místním Brook Lyne Hostelu, jsme se vydali do kostela sv. Emmerama (Jimrama). Byl to starý krásný kostel, který mě u vstupu zaujal kamennými deskami zabudovanými do stěn. Následovala ještě procházka po náměstí, na kterém stojí krásný kostel Neupfarrkirche, a výborná večeře v místní restauraci.

Druhý den byl náš plán poněkud nabitější. Pan Haindl samozřejmě nezklamal a strávil s námi celý den. Hned po snídani jsme se vydali k dominantě Regensburgu, k dómu sv. Petra. U staveb tohoto typu dokážu jen nečinně stát a obdivovat, jak někdo někdy, bez pomoci techniky, mohl něco tak krásného a honosného postavit.

Dalším silný zážitkem pro mě byla návštěva původních vykopávek římského vojenského tábora. Paní průvodkyně se nám snažila pečlivě popsat , co všechno můžeme vidět a čeho bychom si měli všimnout. Výklad byl doplněný o interaktivní aplikace, a tak jsme si mohli lehce představit, jak se zde asi kdysi žilo. Před obědem jsme v historii pokračovali a přesunuli se do moderní budovy s dlouholetou tradicí - Kolpinghausu, který stoji v centru Regensburgu přímo na ulici Adolph-Kolping-Straße. Toto diecézní centrum udržuje partnerský vztah se školou Adolpha Kolpinga od nás ze Žďáru. Jejich žáci sem mohou odjet na měsíční praxi a právě tito studenti nám také k obědu donesli typické bavorské jídlo: Currywurst mit Pomes.

S plnými žaludky jsem odpoledne stihli ještě Historische Würstküche, Steinerne Brücke (Kamenný most) - významnou památku Regensburgu nebo fresku Davida a Goliáše z roku 1573 na Goliath-Straße. V závěru dne jsme se dokonce potkali s regensburským biskupem. Spát jsme šli možná vysíleni, ale plni dojmů.

Poslední den našeho pobytu nás čekalo zrekapitulování toho, co jsme viděli, v Návštěvním centru kulturního dědictví. Tři dny utekly jak voda a domů se nikomu nechtělo.

Poznali jsme spoustu krásných míst, ale taky nových lidí. Všichni byli velice milí, hodní a ochotní kdykoliv nám pomoci. Myslím, že jsme z výletu odjížděli s výbornými pocity.

Po celou dobu jsme u sebe měli fotografa, žáka kvinty, Libora Havlíka, jehož fotografie by se měly objevit v kalendáři, který bude na naší škole vydán. Naším cílem bylo zachytit v tomto kalendáři krásy Regensburgu a hlavně život v něm.

Regensburg

 

Regensburg