Galerie Danubiana

Moderní umění světového renomé na Dunaji

Danubiana Meulensteen Art Museum - unikátní galerie světového významu na pomezí tří států citlivě propojená s okolní přírodou a obklopená majestátním Dunajem.

Od svého otevření v roce 2000 uskutečnila galerie desítky výstav prestižních osobností evropské a světové výtvarné scény a bývá hodnocena jako jedna z nejromantičtějších galerií moderního umění v Evropě.

Mezi mnohými zájemci, kteří galerii dosud navštívili, bychom našli významné osobnosti současného kulturního a společenského života, ale také třeba četné královské návštěvy. Danubianu si přijel prohlédnout třeba španělský král Juan Carlos s královnou Sofií, monacký kníže Albert, ománská princezna Mona či norská královna Sonja.

Jedinečná poloha muzea poskytuje milovníkům umění neopakovatelné pohledy na vystavovaná výtvarná díla, ale také na okolní přírodu, která je v každém ročním období jedinečná. V době naší návštěvy jsme kromě stálé expozice shlédli i tři aktuální výstavy, které se několikrát ročně proměňují. 

O exkurzi byl z řad studentů opravdu velký zájem, proto věříme, že letošní exkurze nebyla zdaleka poslední...

Mgr. Stanislava Wasserbauerová a Mgr. Jaroslava Řetická

Pohled na exkurzi očima studentů:

Dne 22.5. 2018 jsme se zúčastnili školního zájezdu do galerie Danubiana poblíž Bratislavy, kde jsme měli možnost prohlédnout si obrazy a sochy významných představitelů současného výtvarného umění.

V moderní a vyhledávané galerii, která byla vytvořena na poloostrově řeky Dunaj, jsme strávili asi 4 hodiny. Navštívili jsme jak vnitřní prostory, tak krásný park plný soch, který celou galerii obklopuje. Nevynechali jsme ani otevřenou expozici s uměleckými díly, která je umístěna na střeše hlavní budovy a ze které je krásný výhled na Dunaj a okolí. 

Celý výlet jsme si užili a odvezli jsme si krásné zážitky!

Text: Magda Ledvinková a Kateřina Škapová

Fotografie galerie: Miriam Miškovská