Informační technologie na Bigy

Biskupské gymnázium dává velkou váhu i velký prostor jednomu z nejpraktičtějších předmětů současnosti – informačním a komunikačním technologiím (ICT).

Podporujeme výuku infomačních a komunikačních technologií

ICT na Bigy

Biskupské gymnázium dává velkou váhu i velký prostor jednomu z nejpraktičtějších předmětů současnosti – informačním a komunikačním technologiím (ICT). Žáci mají výpočetní techniku rádi, protože jim dává zažít pocit dobře vykonané práce a radost z tvorby. Předmět pojímáme v tvořivém duchu. Tvoříme hudbu, tvoříme plakáty, tvoříme vlastní hry, tvoříme animace, tvoříme videoklipy i webové stránky.

V prvním a druhém ročníku čtyřletého studia (v pátém a šestém ročníku osmiletého studia) jsou infomační a komunikační technologie samostatným předmětem. Zájemci pak mohou v dalších ročnících pokračovat v rozvoji ICT dovedností ve volitelném informatickém semináři.

Informační a komunikační technologie integrované do všeobecně vzdělávacích předmětů

Škola je vybavena dvěma velkými počítačovými učebnami, které žáci využívají jak v hodinách ICT, tak i v ostatních předmětech.

V matematice žáci ocení nástroje na zpracování rozsáhlého množství dat v podobě statistických funkcí tabulkového procesoru. Velkou pomocí v přípravě na matematiku je žáky hojně využívaný on-line výpočetní software Wolfram Alpha. Ten je využitelný pro veškerou středoškolskou algebru, matematickou analýzu, diferenciální i integrální počet.

Samozřejmostí je elektronické zpracování laboratorních měření ve fyzice.

Informační a komunikační technologie vstupují i do mediální výchovy, ve které žáci tvoří novinové články, odborné články, prezentace, videodokumenty, zvukové záznamy, reklamní plakáty atd.

V cizích jazycích žáci využívají webové aplikace k procvičování a testování jazykových dovedností.

Zájmové kroužky – multimediální kroužek a kroužek programování

Žáci mohou ve škole navštěvovat multimediální kroužek, který je určený pro všechny, kteří mají zájem o hlubší dovednosti v oblasti počítačové grafiky, zpracování videa a zvuku, o 3D grafiku. V učebně ICT je malý fotoateliér s profesionálním digitálním fotoaparátem, zábleskovým zařízením a fotografickým stanem. Tato výbava plně postačí na tvorbu produktové či portrétní fotografie. 

Pro počítačové nadšence je určený kroužek programování, který slouží jako líheň talentů pro soutěž v programování, ve které dosahují naši studenti dlouhodobě výborných úspěchů v krajském měřítku.

Elektronické učebnice

Již od roku 2005 naše škola podporuje vytváření a následné používání elektronických učebnic ve výuce. Elektronické učebnice tvoří přímo naši pedagogové a publikují je na webových stránkách školy. Elektronické studijní materiály mají několik výhod oproti klasickým, papírovým. Jsou plné výstižných obrázků, názorných animací a hypertextových odkazů na jiné informační zdroje. Silnou stránkou je také to, že jsou obsahově šité na míru výkladu v hodinách, což je veliká pomoc pro žáky, kteří jsou často či dlouhodobě nemocní. Neztrácejí kontakt s děním ve škole a v pohodlí vlastního domova mohou studovat přesně to, co jejich spolužáci probírají ve škole.

Úspěchy našich studentů v oblasti ICT

V loňském roce 2015 jsme zaznamenali několik úspěchů v žákovských soutěžích.

1. místo v celostátní soutěži Bobřík informatiky - David Kuhn  (sekunda)

1. místo v okresním kole a 2. místo v krajském kole soutěže v programování kategorie Tvorba webu - Nikola Švárová (4.B)

1. místo v okresním kole a 2. místo v krajském kole soutěže v programování kategorie vyšší programovací jazyky - Jan Černý (tercie)

 

Mgr. Simona Kadlčíková