Naši studenti na stáži v Praze

medicína je obor, kterému se chceme v budoucnu věnovat.

logo

V pondělí, po příjezdu do Prahy, jsme se ubytovali v centru města, dokonce naproti nejstaršímu hostinci U Fleků. Poté jsme se setkali s panem docentem Zachem a společně jsme naplánovali místa, která v průběhu týdne navštívíme. Nejprve jsme šli do Universitas Carolina (Karolinum), dozvěděli jsme se, že toto místo slouží k slavnostním a reprezentačním účelům jako je například promoce nebo imatrikulace. Dále jsme nahlédli do Klementina, sídla Národní knihovny, hojně využívané studenty.Tento den jsme navšítivili i veřejnosti nepřístupné Hrdličkovo muzeum. Mohli jsme zde vidět originálníexponáty mumií z Egypta, evoluční vývoj člověka nebo růstové poruchy. Prohlídka byla doplněna zajímavým a srozumitelným výkladem.

V úterý jsme měli jedinečnou příležitost nahlédnout do života vědce. Celý program se odehrával ve výzkumném centru Alzheimrovy demence v Bohnicích. Zjistili jsme, jak náročná je práce vědce a co všechno obnáší. Myslím, že všichni lidé, které jsme tu potkali nás inspirovali svým zaujetím pro věc a neuvěřitelnou vůlí k vytrvalému výzkumu.

Ve středu jsme navštívili mikrobiologický ústav AV, kde jsme měli možnost prohlédnout si zvěřinec a arény pro výcvik potkanů. Poslechli jsme si zajímavou přednášku o tom, co je vše třeba udělat než se lék dostane do našich lékáren.

Ve čtvrtek jsme navštívili 3. LF UK, kde náš čekala prohlídka s přednáškou a praktikami. Dopředu jsme věděli, že nás čeká i návštěva patologie. Půlka z nás se těšila a druhá měla strach. Na pitevních sálech jsme viděli jednotlivé orgány, které jsme mohli zblízka prozkoumat a také celá lidská těla, která slouží budoucím medikům k pitvám. I přes předchozí strach, nikdo z nás nezkolaboval a myslím si, že návštěva patologie, byla pro nás největší zkušenost z celého týdne.

Poslední den jsme byli opět na 3.LF UK, kde se nám věnovala fyzioterapeutka Alena Zapletalová ,která se specializuje na osteopatické techniky podle francouzských terapeutů J. P. Barrala a A. Croibiera. Dvěma z nás udělala masáž a vysvětlila nám, jak jsou jednotlivé orgány mezi sebou propojeny.
Závěrem bych chtěla říct, že tato stáž byla pro nás velkou životní zkušeností, která se jen tak nenaskytne a jsme za ni velmi vděční. Seznámili jsme se s mnoha osobami z oblasti medicíny,vědy a výzkumu,získali jsme nové informace a nyní jsme na 100% přesvědčeni, že medicína je obor kterému se chceme v budoucnu věnovat. Julie Kadlecová, David Havelka, Aneta Laštovičková, Věra Roušarová