Ohlédnutí za Meetingem 2017

Téměř 200 posluchačů zavítalo 20.5. na BiGy

Meeting 2017 - setkání s významnými osobnostmi české vědecké a podnikatelské obce, které vzniklo z iniciativy studentů v čele s Liborem Havlíkem. Meeting přilákal v sobotu, 20.5. do prostor Biskupského gymnázia téměř 200 studentů, jejich rodičů a dalších zájemců z řad široké veřejnosti.  Pojďme si ve stručnosti představit jednotlivé hosty.

Meeting zahájil mladý a úspěšný podnikatel, Stanislav Gálik. Tento muž téměř z ničeho vybudoval módní značku Gallard, kterou následně prodal. V roce 2015 byl magazínem Forbes vybrán mezi 30 nejúspěšnějších pod 30 let. I když sám se za cestovatele nepovažuje, obletěl stopem celý svět.

Druhým hostem byl legendární český astronom RNDr. Jiří Grygar, CSc působí v Oddělení astročásticové fyziky Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Je to významný český popularizátor vědy v oblasti astronomie, astrofyziky a vztahu vědy a víry. Je čestným předsedou České astronomické společnosti.

 Po výtečném obědě připeaveném studenty Střední školy gastronomické Adolpha Kolpinga následovalo vyprávění  britského vědce Dr. Michaela G. S. Londesborougha B. Sc. Hons Ph.D, který se zabývá chemií boru na Ústavu anorganické chemie Akademie věd ČR. Už několik let je zapojen do projektů Britské rady v Praze, AV ČR a České televize, zaměřených na popularizaci vědy.

Celé kvarteto zakončila celosvětově uznávaná imunoložka Prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc. V roce 2005 obdržela prestižní ocenění Česká hlava. V současnosti je předsedkyní České imunologické společnosti, členkou vědecké rady Akademie věd ČR a vědecké rady Ministerstva zdravotnictví ČR.

Po skončení oficiálního programu následovala neformální diskuse veřejnosti s hosty, takže kdo chtěl slyšet názor Jiřího Grygara na Higgsův boson či horké novinky z výzkumu léčby rakoviny od Blanky Říhové  měl neopakovatelnou možnost. 

A co vzkazují vědecké kapacity našim studentům?

"Krásný podvečer😊, moc děkuji za úžasné zážitky. Jste naprosto úžasní studenti! Když máme takovouhle nastupující generaci máme o budoucnost postaráno🎉 Vaše Blanka Říhová"

„Jste-li ve věku, kdy už nemůžete dávat mládeži špatný příklad, stále ještě můžete dávat špatné rady.“  OSMERO DOBŘE MÍNĚNÝCH ŠPATNÝCH RAD JIŘÍHO GRYGARA:

1. Najděte si spřízněnou duši, čili ve dvou se to lépe táhne

2. Najděte si ty nejlepší dostupné učitele; vyberte si nejlepší školu / fakultu / katedru

3. Učte se jazyky a matematiku nad rámec školních osnov

4. Účastněte se studentských soutěží (olympiád) v oborech vám blízkých

5. Neztrácejte bezúčelně čas (TV, internet, sociální sítě)
    „Čas promarněný v mládí už nelze nikdy dohonit.“  (Albert Einstein)

6. Nezapomeňte na dobrou fyzickou kondici

7. Překonej sám sebe

8. Per aspera ad astra! (Přes překážky ke hvězdám)

 

                                                                                                   Mgr. Iva Burešová a Libor Havlík

 

 

gallery

foto Mgr. Simona Kadlčíková