Pavel Helan

Talentovaná hudební hvězda na BIGY

Pavel Helan pochází z Moravských Knínic. Vystudoval střední zahradnickou školu v Brně a krajinné inženýrství na Mendelově univerzitě, kde získal titul inženýr.

Své hudební vzdělání poprvé využil jako kytarista v jazzbandu Young Pekáč Mojmíra Bártka. Pavel Helan byl členem vokálního kvarteta Alba Mons, spolupracoval sMladými brněnskými symfoniky. Prošel kytarovou školou Oty Pinknera, zvítězil v televizním pěveckém pořadu Do-re-mi, napsal hudbu k divadelním hrám divadla Prknoa Absolutního divadla. Působil také jako učitel hudební výchovy v New Yorku. Působil též v revivalové kapele U2 a doprovázel bretaňského zpěváka Yvese Guélou ve skupině Gwalarn. Stal se patronem brněnského dětského centra Vesněnka.

V roce 2007 obdržel prestižní cenu Krtek na festivalu Zahrada. V roce 2008 vydal CD Je(mně)příjemně, ze kterého o rok později vzešla spolupráce se zpěvákemPetrem Bende. V roce 2010 byl založen plesový miniorchestr Helan Band. Hostování na desce cimbálové muziky Grajcar:Cimballitica se zúčastnil v roce 2011 a poté také koncertoval v Malajsii s německým Octoberfest bandem.

V roce 2012 se stal kmotrem CD skupiny Šroti a absolvoval letní šňůru festivalů s projektem Kolotoč. Koncertoval také s alternativní cimbálovou skupinou Medicimbal. Jako hosta na turné Ani si nesedejte si ho posléze vybral Tomáš Klus a Pavel Helan byl i hostem Vánočního tour Petra Bendeho. V roce 2013 se stal finalistou talentové soutěže Československo má talent, v níž byl oceněn především za svůj osobitý humor a chytlavé písně.

V roce 2014 vyjel na své vlastní turné nazvané Ajfon tour. Název turné je odvozen z jedné z jeho nejúspěšnějších písní Koupil jsem si ajfoun. Turné zahájil koncertem21. ledna v brněnském klubu Metro a součástí koncertu byl i křest jeho druhého alba iBůh.

[youtube|z-joSlSAocg|820|430]

[youtube|D7bbXa_7OOU|820|430]

gallery