Prague Cello Quartet hraje nejenom klasiku, ale i hudbu z videoher

Dne 8. 12. Biskupské gymnázium společně s SŠGAK pořádaly koncert věhlasného uskupení Prague Cello Quartet. Kromě hudebního vystoupení bylo pro hosty připraveno také několikachodové degustační menu. Zájem byl veliký.

Všichni návštěvníci se shromáždili ve školní jídelně, kde měl každý své místo. Na pódiu už byly připraveny nástroje. Po páté hodině se slova ujal ředitel školy Ing. Jiří Cočev, který všechny hosty slavnostně přivítal a seznámil je s programem večera. Nejprve vystoupil Prague Cello Quartet, skupina čtyř cellistů, i když jeden z nich hrál na kontrabas. „Kolega vyměnil cello za kontrabas, protože je to větší nástroj, který déle hoří,“ vysvětluje jeden z cellistů. Skupina zahrála několik skladeb, kromě klasické hudby to byla také hudba z muzikálů Bídníci a Fantom opery, "Bohemian Rhapsody" od skupiny Queen, znělka z filmové série Piráti z Karibiku nebo třeba znělka z videohry Bad Piggies.

Po skončení koncertu přišlo na řadu degustační menu, které představila Mgr. Markéta Zrzavá ze SŠG. Skládalo se ze čtyř chodů. Jako předkrm si návštěvnicí mohli vychutnat parmskou šunku s medovým melounem. Poté byl čas na teplý pokrm, vepřovou panenku s bramborovo-dýňovým pyré, následovanou variací sýrů s hruškovým čatní.

 Před posledním chodem byla pro návštěvníky připravena aukce. Dražil se obraz nakreslený zdejší studentkou Evou Hejlovou. Jeho cena začínala na 500 Kč a po několika minutách aukce byl obraz prodán za 5000 Kč jednomu ze zájemců. Ten předstoupil před pódium a poděkoval, zároveň oznámil, že peníze za obraz půjdou na rekonstrukci školního bezbariérového vchodu. Celý večer byl totiž benefiční, veškerý zisk bude věnován na tuto opravu. Po aukci hosty čekal dezert – čokoládová pěna s pomerančovo-rakytníkovým gelem. Během jídla bylo hostům servírováno víno, kdo alkohol nepije, mohl si vybrat i z několika nealkoholických nápojů.

„Nyní bych chtěla, aby za mnou přišli studenti SŠG, kteří se podíleli na přípravě dnešního jídla,“ vyzvala paní Zrzavá studenty, aby jim mohla společně s hosty poděkovat. Gratulace se dočkali také číšníci, studenti prvního ročníku, kteří měli na starosti servírování.

Po skončení menu se program večera chýlil ke konci: „Chtěl bych vám poděkovat, že jste dnes přišli, a předem bych vás rád pozval na koncert, který budeme pořádat příští rok,“ loučil se s hosty pan ředitel Cočev. Večer ale pokračoval dál. Komu se líbilo představení cellistů, si nyní mohl koupit jejich CD. K zakoupení byla také vína nebo jiné alkoholické nápoje. Pokračovalo se dlouho do noci, dokud všichni hosté postupně neodešli.

Letošní koncert se vydařil, pokud se vám líbil, určitě přijďte i příští rok. A pokud jste letos na koncertě nebyli, ten další si nenechte ujít.

Roman Železný