Úspěch našich studentů v krajském kole Středoškolské odborné činnosti

Studenti Biskupského gymnázia se zapojili do soutěže pro talentované středoškoláky SOČ v oblasti fyziky a informatiky

 
 


Studenti Biskupského gymnázia se zapojili do soutěže pro talentované středoškoláky SOČ v oblasti fyziky a informatiky. Naučili se samostatně a tvořivě pracovat, získávat nové poznatky ze zvolených oborů a seznámili se s řadou zajímavých lidí v rámci stáží  z ČVUT Praha,  AV ČR , Biofyzikálního ústavu, Lékařské fakulty, Masarykovy univerzity v Brně.
Na základě těchto stáží a spolupráce vypracovali odborné práce na vynikající úrovni, které prošly školním a okresním kolem. Krajské kolo se konalo 30. 4. V Třebíči, tedy 5 dní před písemnými maturitními zkouškami. V krajském kole se naši studenti umístili takto:
Pořadí za obor fyzika:
3. místo Kateřina Vránová za práci Hemolýza ultrazvukem
V této práci se zabývala účinky ultrazvukového záření na červené krvinky (především kavitací a tepelnými účinky). Zkoumala chování červených krvinek v závislosti na době a intenzitě ozvučování, na procentuální koncentraci krvinek. Zkoumala vliv iontů při ozvučování krvinek ultrazvukem.
4. místo Zuzana Komárková za práci Dopplerovské metody měření rychlosti průtoku krve
Cílem práce bylo vytvořit základ pro hemodynamický model, který by pomohl optimalizovat dopplerovské měření průtokové rychlosti krve. Práce obsahuje měření průtokové rychlosti krve na širším vzorku lidí, což poskytuje solidní množství výsledků pro vznik hemodynamického modelu.
Pořadí za obor informatika:
3. místo Martin Kadlčík za práci Úvod do mechatroniky a robotiky a vybrané problémy na poli mobilní robotiky
Cílem práce bylo sestavení mobilního robota schopného mapovat prostor a lokalizovat se v něm. Propojením hardwarové platformy Mindstorms a programového systému Matlab vytvořil nástroje pro určení polohy mobilního robotu ve vnitřním prostředí pomocí externě umístěného zařízení pro snímání obrazu.
4. místo Julie Františka Pešlová za práci Zmapování a průzkum stálých a improvizovaných úkrytů
Hlavním cílem práce byl průzkum vybraných stálých a improvizovaných úkrytů na území města Zlín; seznámení s oblastí týkající se ochrany obyvatelstva, zejména ukrytím.
Děkujeme zúčastněným studentům za reprezentaci školy a přejeme jhm mnoho úspěchů v dalším studiu na vysokých školách.

                                              Za komisi fyziky a ICT Mgr. Simona Kadlčíková