Chemie v praxi s VŠCHT Praha

Kde všude se potkáme s chemií v běžném životě? Jsou éčka v potravinách opravdu nebezpečná? Nejen tyto otázky diskutovali naši studenti s odborníky z VŠCHT Praha.

barvičky a chutě...Opět po roce zavítali na naši školu studenti VŠCHT Praha, tentokrát s programem, týkajícím se potravinářské chemie.

Každý z nás občas přemýšlí, zda je lepší namazat na chleba máslo nebo margarin.Co jsou to vlastně modifikované potraviny? Uškodí mi v jogurtu modifikovaný škrob ?
Jsou všechna " éčka " opravdu nebezpečná nebo se pod některými z nich skrývají i zdraví prospěšné látky ?
V čem jsou výhody a nevýhody stále populárnějšího kokosového oleje? Proč lidé, otrávení methanolem, dostávají jako první pomoc ethanol ?
Nejenom o těchto otázkách diskutovali studenti kvarty a prvních ročníků na půdě naší školy se studenty potravinářské chemie a biochemie VŠCHT Praha. Aktivně si vyzkoušeli několik pokusů, z nichž některé dělá běžně každý z nás doma. Jenom si to neuvědomujeme - že by smažení vajíček byla ukázka nevratné denaturace proteinů ? Největší diskuse rozvinula nad problematikou palmového oleje, jeho zisku, kvalitě a využití. Určitě to byly dvě trochu jiné hodiny chemie, i když bez vzorečků jsme se neobešli ani tentokrát...

                                             Mgr. Iva Burešová