Den jazyků ve Francouzské alianci

Evropský den jazyků se slaví každoročně 26. září po celé Evropě od roku 2001. Při této příležitosti probíhá na naší škole vždy řada aktivit. Jednu z nich vám představí student Jakub Trődler.

Návštěva Francouzské aliance

V pátek 19.9. se studenti francouzštiny z 3. ročníku vydali na exkurzi do Brna. Naši výpravu vedla paní učitelka Straková a naším cílem byla Francouzská aliance. Krátce po osmé ráno jsme už všichni vyhlíželi rychlík na Brno. Při čekání jsme se dostali do jakési díry v čase a vynořili se až před budovou Francouzské aliance. U vstupu jsme se potkali s další školou a šli do zaplněné auly, kde už čekalo přibližně 40 dalších studentů z jiných škol. Jakmile jsme se usadili, přivítala nás velice francouzsky vypadající lektorka, která nám hned ve francouzštině začala něco vykládat. Po chvilce jí ale nejspíše došlo, že nerozumíme ani polovině z toho, co říká, takže začala mluvit česky.Dozvěděli jsme se něco o jejich programu a rozdělila nás do skupinek tak, že namíchala nás a ty z ostatních škol dohromady. Například já jsem měl ve skupince jednu spolužačku a asi 7 cizích, kteří byli ovšem přátelští a komunikativní, takže mi to ani nevadilo. Každá skupina dostala svoji místnost s lektorem.  Naše Francouzka byla velmi sympatická a měla pro nás připravený zábavný program - ochutnávání ovoce poslepu a hádání jeho jména ve francouzštině nebo skládání puzzle z francouzských slov.

Na závěr naší hodiny jsme se dozvěděli pár francouzských pořekadel, jako třeba to, že když se někomu třesou ruce, říká se, že cukruje jahody. Potom jsme se všichni navzájem rozloučili a vydali se směrem k domovu.

Tento výlet se mi velice líbil, protože splnil všechna moje očekávání - rychlá cesta, sladkosti ve vlaku, zábavná lekce jazyka a krátký rozchod v Brně.

Doufám jenom, že dalších takových bude více.

                                                                                              Jakub Trődler, 3.B

Francouzská aliance