Dofe expedice? Zážitek na celý život!

V průběhu letošního roku jsme se s pár dalšími lidmi ze školy zapojili do Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (zkráceně DofE). Na září jsme měli naplánovanou expedici, na kterou jsme se moc těšili.

Celé to začalo školením, naučili jsme se v něm plno užitečných věcí, které jsme poté využili ve cvičné i ostré expedici. Byli jsme rozděleni do dvou skupin a společně jsme rozebírali mnoho témat. Šlo o základy první pomoci, chování v přírodě a k přírodě, vybavení na cestu, plánování cesty a další.

Cvičnou expedici prožila naše skupinka sedmi holek z různých tříd pod okny školy. Slunce hřálo, nebe bez mráčku, panovala dobrá nálada. Postupně jsme se seznámily a poté už jsme jenom čekaly a těšily se, až přijde čas na tu ostrou, kterou jsme si vymyslely a naplánovaly zcela sami.

Na konci září vyrazila naše dívčí parta ze Škrdlovic do Herálce na ostrou expedici. Ještě nahodit úsměvy při focení se s vlajkou DofE a jde se. Šly jsme obalené batohy, kolemjdoucí se za námi nevěřícně otáčeli. Ale co, vždyť co jsme nenesly, to jsme neměly! Nicméně příště bychom toho vzaly o trochu míň… Váha našich batohů nás neděsila, trošku jsme se ale bály počasí. Ve skutečně se ho nejvíc báli naši rodiče, kteří nám ani nemohli zavolat, protože telefon měla jen jedna z nás a použít ho mohla jen v případě nouze.

A jak vlastně bylo? Asi 7 stupňů a celé dva dny pršelo, což v kombinaci s povinným stanováním a vařením není nic moc. Cvičná expedice nás přežít v divočině (co se vybavení týče) příliš neprověřila, protože jsme tenkrát měly ideální podmínky. Ale zvládly jsme to a máme ze sebe radost! Splnily jsme i cíl expedice, vytvořily jsme fotografický herbář ze Žďárských vrchů. Posuďte sami.

https://fotoherbardofe.webnode.cz

 

A hlavně vše proběhlo bez hádek, s úsměvem utíká cesta líp.

Všem se tento výjimečný zážitek moc líbil a byly jsme moc rády, že jsme mohly prožít naši první nezapomenutelnou expedici v rámci DofE.

 

Expediční tým: Alena Šimková, Barbora Sádecká, Markéta Zachová, Pavlína Jílková, Veronika Horníčková, Veronika Nushartová a Veronika Poláková