Expedice USA

Naši studenti v Minneapolis

Expedice USA – Minnesota

10. října odletěla skupina studentů na desetidenní expedici do Minneapolis v Minnesotě. Expedice se zúčastnili čtyři vybraní studenti z druhého a třetího ročníku, jmenovitě Alžběta Novotná, Filip Zbořil, Viktorie Hadová a Sylvie Troubilová. Na cestě je doprovázely paní učitelky Martina Janurová a Petra Stárková. Hlavním cílem byla spolupráce s místním sokolem (Czech and Slovak Sokol Minnesota – www.sokolmn.org) a pomoc s digitalizací jejich archivu. Důležitou osobou v realizaci tohoto projektu byl PhDr. Martin Nekola, politolog a historik zabývající se exilem po roce 1948.

Studenti si vyzkoušeli práci v archivu, kde třídili, digitalizovali a překládali dokumenty týkající se historie místního sokola a jeho členů. Setkali se s mnoha Američany s českými či slovenskými kořeny a také krajany žijícími v Minnesotě. Dalším úkolem bylo vyslechnout a zpracovat životní příběhy několika československých krajanů ve světě a zapojit se tak do projektu The Czechoslovak Talks, jejímž hlavním koordinátorem je právě pan Nekola. Tato vyprávění budou dále zpracována a publikována na webu www.czechoslovaktalks.com.

Členové sokola se hostitelské role ujali velmi zodpovědně a přichystali tak pro studenty a paní učitelky skvělý doprovodný program. Zkusili si například zahrát curling, tančili contra dance, viděli zápas amerického fotbalu a také se zúčastnili hodiny českého jazyka pro dospělé a děti. Velmi zajímavá byla prohlídka střední školy Mounds View High School, kde se studenti zapojili do celodenní výuky. Navštívili i další zajímavá místa, například archiv v Elmer L. Andersen Library, galerii moderního umění Weisman Art Museum a centrum Minneapolis s mrakodrapy. Nemohly chybět ani nákupy v Mall of America.

Celá expedice dopadla na výbornou. Navázala se skvělá přátelství a všichni si odvážejí velké zážitky a hlavně životní zkušenost, která se bude pro budoucí život a studium určitě hodit.

Petra Stárková, vyučující AJ a Martina Janurová, vyučující Zsv

gallery