Isabel a Janet se studenty

Rodilí mluvčí ve výuce.

Dne 21. 1. nás přijela do Žďáru, na půdu našeho gymnázia, navštívit lektorka Isabel López, která se sice narodila v Peru, ale prakticky celý život vyrůstala na severu Španělska, v Pamploně. Studenti kvinty, kteří se již třetím, a někteří dokonce čtvrtým rokem učí španělštinu, tak opět měli možnost slyšet španělský jazyk z úst rodilé mluvčí a vyzkoušet si, jaké to je, odvážit se před takovým profesionálem mluvit.

Isabel byla ale velmi milá a sympatická, a tak se nad našimi humornými přeřeky smála, a případné chyby se snažila opravit. A když se náhodou stalo, že jsme nemohli přijít na to, jak něco říct nebo jak si nějaké slovíčko přeložit do češtiny a porozumět mu, k dispozici byla paní učitelka Řetická, která nám ochotně poradila.

Isabel nám představila typické španělské pokrmy a společně jsme dávali dohromady, jaké ingredience na ně potřebujeme, a navzájem si o našich výtvorech s ostatními studenty z kvinty povídali. Druhá hodina pak byla věnována trošce geografie, kdy jsme se dozvídali zajímavosti o španělských městech, například Barceloně, Valencii nebo filmovém městě San Sebastian, a snažili jsem se poznávat místa a památky na fotografiích. Na závěr jsme si prozkoušeli znalosti španělských měst na slepé mapě, a zjistili jsme, že už by stačilo si jen vybrat, kam se chceme podívat nejdříve, a vyrazit na cestu!

Už se těšíme, až  se s Isabel ještě někdy potkáme, protože není nic lepšího, než si procvičit španělský jazyk s někým, kdo se ho již odmala učil a ve Španělsku vyrůstal.

Vanessa Vernerová, kvinta

Projektový den se Shakespearem

Lednový den byl den, kdy se kvinta seznámila s životem a dílem Williama Shakespeara. Ne že bychom do té doby neměli tušení, kdo tento slavný anglický spisovatel je, ale nikdy se nebraň rozšiřování si svých vědomostí. A kdo jiný by nás měl zasvětit do života tohoto výjimečného autora než Angličanka?

Na začátku setkání jsme zhlédli krátké video, které obsahovalo základní poznatky o samotném spisovateli a rozhovory s lidmi, kteří o něm nashromáždili plno poznatků. Završením devadesátiminutové přednášky byla, pro některé z nás, šokující teorie, že William Shakespeare nemusí být tím, za koho je celá století považován. Existuje domněnka, že „Shakespeare“ může být pseudonym, pod kterým autor tvořil svoje nesmrtelná a nezapomenutelná díla. Shakespeare totiž může být ve skutečnosti Edward de Vere, osoba žijící a tvořící v té samé době. Zda je Shakespeare Shakespeare či Vere zůstane asi záhadou i nadále!

Ale závěrem prezentace jsme byli zvikláni i my. Jak je možné, že všichni autoři, žijící v té době, po sobě zanechali tolik důkazů o své existenci ale po Shakespearovi zůstala pouze jeho divadelní tvorba?

Aleš Moravec, kvinta

gallery