Jak to vidí Lukáš Podaný

Využít svoji zálibu ve studiu je vždycky přínos

Jak to vidí Lukáš

Mezi moje největší záliby patří oblast zvuku, a to jak z pohledu technického, tak z pohledu uměleckého. Prvotním podnětem pro zájem o tento směr byla a i nadále je dlouhodobá hra na kytaru, díky které jsem získal k hudbě, a obecně zvuku, silný vztah. Na základě toho jsem si později začal klást otázky, na jakém principu to všechno vlastně funguje, a snažil jsem se na mé otázky najít technické vysvětlení.

Prvním krokem pro bližší poznání bylo vlastní domácí studium. Na základě nastudování základních principů technické práce se zvukem jsem sestrojil malý papírový reproduktor, který jsem později předvedl na kroužku fyziky, kterého jsem byl členem. Reproduktor byl také vystaven v Regionálním muzeu ve Žďáře nad Sázavou na výstavě s názvem „Fyzika hrou“ v roce 2014. Postupem času mě tato oblast začala zajímat více a hlouběji, a výsledkem bylo, že jsem měl spíše více otázek než odpovědí.

Z tohoto důvodu jsem se společně s mým spolužákem Jakubem Mičkou rozhodl, že se zúčastním stáže na VUT v Brně. Stáž s názvem Hudební elektronika byla zaměřená především na oblast zvuku a probíhala na Fakultě Elektrotechniky a komunikačních technologií. Profesor, který zde vyučoval, nám velmi jasně a prakticky vysvětlil problematiku tohoto směru. Díky jeho krátké přednášce a pozdějšímu přenesení do praxe jsme se mohli na zvuk dívat nejen z teoretických hledisek, ale i z praktických.

Po nabrání nových informací jsme se plni elánu rozhodli vylepšit reproduktor a přihlásit se do soutěže vědeckých a technických projektů EXPO SCIENCE AMAVET. Hrající papírový reproduktor měl úspěch, a i když jsme se nedostali do vyšších kol, tak jsme si ze soutěže odnesli spoustu dobrých zkušeností, netýkající se jenom prezentace svého projektu, ale například vedení diskuze s vysokoškolskými učiteli. Všechny své poznatky jsem koncem 7. ročníku shrnul do ročníkové práce, kde jsem se zabýval oblastí hudebního zvuku. O velkých prázdninách jsme ke stávajícímu reproduktoru zhotovili další dva reproduktory a máme tedy plnohodnotnou reprosoustavu, se kterou se nyní s Jakubem hlásíme do Středoškolské odborné činnosti.

Celková práce mě samozřejmě stála nějaký ten volný čas, ale jelikož jsem toto vše dělal z čisté záliby, tak určitě ten čas nepovažuji za ztracený, ba naopak. Myslím si, že to byl dobře investovaný čas a jsem rád, že mi škola dala možnost se nějak profilovat ve své zálibě. Díky těm všem akcím jsem se ujistil v tom, co mě vlastně baví a to je podle mě ve středoškolském životě velmi důležité.

Zjistit, co vás baví a pokud to víte, jdete prostě za tím, ať je to zvuk, nebo jiný smysluplný zájem.  

 

                                                                                                                       Lukáš Podaný

PS: Po uveřejnění tohoto medailonku  se konalo okresní kole SOČ 2016 - Lukáš společně s Kubou Mičkou skončili druzí! Tady je článek.

Zvítězili jsme v pěti oborech prestižní soutěže SOČ!