Lyžařský výcvik sekundy a tercie

V mrazivých, ale ideálních sněhových podmínkách se třídy sekunda a tercie zúčastnily lyžařského vycviku v okolí Tří Studní.

Do lyžařského ráje Vysočiny zavítaly třídy sekundy a tercie na svůj dlouho očekáváný běžkařský výcvik. Pro některé ze 43 žáků se pondělí 9. ledna proměnilo v premiérovou účast na běžkách a s nimi související pády. Kdo však nepadá, nelyžuje, a tak se pády a vstávání staly významnou součástí prvního dne. V zasněženém okolí Tří Studní ale premiérová zkušenost nikoho nebolela, spokojené výrazy žáků hovořily za své, zejména při sjezdech…

Během pěti dnů si žáci osvojili lyžařské základy a dostali cenné informace o mazání běžek a oblékání. Na svou vlastní kůži pak poznali, že kdo promaže, nejede a kdo podcení mráz, maže zpátky pro další vrstvu. Po třídenních mrazech přišlo příjemné desetistupňové oteplení, které s sebou před celodenním výletem přineslo 15 cm nového sněhu. Pojem „šlapat stopu“ už tak není nikomu cizí. Některá vázání navíc ne a ne fungovat, a tak musela sekunda „přenechat“ šlapání elitě tercie. O to větší radost přineslo čtvrteční odpoledne, během něhož došlo na vzývané setkání s rolbou.

Loučení s kurzem obstaral obávaný pátek 13. Žáci během něj zúročili nabité zkušenosti v běžkařských závodech. Sláva vítězům, čest poraženým a sportu zdar!

Mgr. Hynek Humlíček, Mgr. Stanislava Wasserbauerová, Mgr. Jana Mokrá, Mgr. Jiří Bubák

gallery