Make an Impact

Mezinárodní seminář v Irsku.

Erasmus seminář Make an Impact 2019  

Jako jediná zástupkyně České republiky jsem byla vybrána Domem zahraničních služeb MŠMT pracovat  ve dnech 28.4. až 2.5. 2019 na odborném evropském semináři týkající se úspěšně zpracovaných evropských projektů "Transnational contact seminar Make an Impact", který se konal  v poklidném irském městečku Dunboyne pod patronací Národní agentury Irska  Leargas.  

Hlavním cílem kontaktního semináře bylo zpracování jednotlivých částí evropského projektu Erasmus+ tzn. impact (dopad), goals (cíle) and outcomes (výstupy), monitoring  a evaluation (hodnocení) a dissemination (šíření). Účastníci semináře měli zkušenosti s evropskými projekty pro všechny věkové kategorie a s různými zaměřeními, zároveň jsem se nesetkala pouze s učiteli, ale i s odbornými pracovníky různých institucí a místních samospráv, kteří přijeli do Dunboyne Castle z Itálie, Švédska, Lucemburska, Estonska, Finska, Chorvatska, Malty, Portugalska, Holandska, Irska, Španělska,  Německa a Rakouska.

Jednotlivé workshopy byly organizovány dle jasné a praktické struktury. Nejprve jsme navrhli obsah jednotlivých výstupů, odborní pracovníci Irské národní agentury nás doplnili a vysvětlili další možnosti a třetí částí bylo zpracování určitého projektového plánu. Svým kolegům jsem navrhla možný projekt zaměřený na tzv. partnership mezi školami s pracovním názvem "Music project". Šlo by o výměnu studentů 11-18 let s cílem najít a nacvičit společný koncert hudební skupiny a sboru. V této skupině pracovala Anna ze Švédska, Jumbo z Holandska, Irene z Irska, Camilla z Itálie a Marjana ze Slovinska.

Práce v mezinárodním týmu byla povzbuzující, zajímavá, inspirativní, kreativní a zábavná zároveň. Sdílení těch nejlepších zkušeností z různých programů a projektů EU bylo opravdovým bonusem této akce (např. prezentace projektu pro boj se zneužíváním seniorů a nutnost doplnění znalostí lidských práv.)

Nemohu opomenout též vynikající organizaci, ubytování v klidném a komfortním hotelu Dunboyne Castle Hotel, příjemné večery s tradičními irskými pokrmy a hudbou a především setkání a diskuse o společných projektech, našich zkušenostech a plánech s erudovanými kolegy z různých koutů Evropské Unie.

Další části této aktivity bude seznámit vedení školy a učitele Biskupského gymnázia a Střední školy gastronomické Adolfa Kolpinga a též pozvané učitele na seminář OUP na naší škole s možnostmi a dobrými zkušenostmi k přípravám na další evropské projekty v programech mobility učitelů a studentů regionu Vysočina.

Jitka Stráská, Biskupské gymnázium Žďár nad Sázavou    

Dunboyne presentation

gallery