Malebná jižní Anglie

Třeťáci na exkurzi ve Velké Británii

V sobotu 6. května probíhala v londýnském Westminster Abbey dlouho očekávaná korunovace krále Karla III. A právě v tento den se do Londýna vypravila i skupina 42 studentů našich 3. ročníků. Jejich cílem byla kromě hlavního města Spojeného království především malebná jižní Anglie a pohádkový ostrov Isle of Wight, kde letní prázdniny ráda trávila s rodinou královna Viktorie.

Z francouzského Calais se přes moře naše výprava přeplavila trajektem a již na palubě jsme se na anglickou notu naladili nad talířem pravé full English breakfast. Někdo stihl i východ slunce nad vlnami průlivu La Manche a další odměnou byl pohled na bílé křídové útesy anglického přístavu Dover.

Plavbu lodí jsme si ten den užili ještě dvakrát a to po řece Temži z North Greenwich k hradu Tower, který byl spolu s výstavou na mostě Tower Bridge naší první zastávkou. Do třetice jsme se odpoledne lodí projeli od galerie Tate Modern na jižním břehu zpět k O2 aréně, kde na nás čekal náš autobus.

Mezitím jsme prozkoumali finanční čtvrť The City, občerstvili jsme se na oblíbeném trhu Borough Market, kde se dá ochutnat jídlo z celého světa, od Shakespearova divadla Globe jsme se prošli přes Millenium Bridge až do slavné St Paul's Cathedral, kde právě probíhala slavnostní mše spojená s korunovací. Atmosféra byla ten v Londýně obzvlášť slavnostní právě díky korunovaci a vše doplňovala výzdoba a suvenýry s portréty nového krále.

Další dny jsme věnovali návštěvám malebných anglických městeček, prohlédli jsme si majestátní katedrály ve Winchesteru a Salisbury, prošli se kolem prehistorického kamenného kruhu Stonehenge, prozkoumali staré bitevní lodě v historických docích přístavu Portsmouth, užili si lázeňskou atmosféru slunečného a rozkvetlého města Bath, pokochali se krásou ostrova Wight, kde jsme navštívili Viktoriino letní sídlo Osborne House ve stylu italské renesance, prošli se po hradbách středověkého hradu Carisbrooke Castle a po oblázkové pláži v Tennyson Downs s vyhlídkou na romantické křídové útesy. 

Cestu za poznáním jsme zakončili opět v Londýně, kde jsme tentokrát zamířili do vládní čtvrti Whitehall, zblízka se podívali na London Eye i Big Ben, sídlo britského premiéra v Downing Street, budovu parlamentu, Westminster Abbey a Buckingham Palace. Milovníci výtvarného umění stihli i krátkou návštěvu National Gallery na Trafalgar Square. Den v Londýně jsme zakončili v divadelní části West End a zábavné Covent Garden. 

V podvečer jsme se vrátili do klidné čtvrti Greenwich a parkem s rozkvetlými kaštany se kolem námořního muzea a královské observatoře prošli zpět k našemu autobusu, který s celou výpravou zamířil zpět k průlivu La Manche. Rychlá cesta podmořským tunelem nás zavedla zpět na kontinent a na rodnou Vysočinu.

Věříme, že zájezd do jižní Anglie všem přinesl nové a inspirující zážitky spolu s motivací do dalšího studia anglického jazyka.

Jaroslava Řetická, vedoucí exkurze

 

Zájezdovým autobusem jsme se vypravili za poznáním Velké Británie v jarních květnových dnech s organizací Pro Travel, specialistou na školní zájezdy. Ubytování bylo připraveno v hostitelských rodinách s plnou penzí.      

Cesta přes Německo a Belgii, trajektem do Doveru a pak do Londýna byla náročná, ale my jsme se těšili na první den v Londýně a jeho úžasné památky. Prošli jsme Greenwich, viděli jsme Tower of London, moderní stavby Londýna, zastavili jsme se u London Eye, objevili jsme finanční centrum The City, kulturní West End, starobylou katedrálu St. Paul' s Cathedral a ochutnali místní speciality fish and chips. Přešli jsme Millenium Bridge a zastavili se u Tate Modern Gallery. V hostitelských rodinách jsme ochutnali rodinnou večeři a těšili se na další den. Přístavní město Portsmouth nás uchvátilo válečnou lodí HMS Victory, vyhlídkovou věží Spinnaker Tower a odpoledne jsme se přesunuli do kouzelného městečka Winchestru.Ostrov The Isle of Wight se stal odměnou pro příznicve divoké přímořské přírody. Prozkoumali jsme ruiny hradu Carisbrooke Castle, oblast Tennyson Downs s vyhlídkou na The Needles a v podvečer jsme přepluli průliv The Solent. Pátý den byl na programu Stonehenge blízko Salisbury a Bath se svými římskými lázněmi. A zpět do Londýna, rozloučit se s pamětihodnostmi jako Buckingham Palace, Westminster Abbey, Houses of Parliament nebo Big Ben.

Ochutnali jsme to nejlepší ze staré dobré Anglie.

Jitka Stráská

gallery