Mezinárodní konference vzdělávání a popularizace vědy 2014

Národní technická knihovna v Praze

Až kolem 9. hodiny, při vstupu do Národní technické knikovny v Praze, jsme si uvědomili, že na tyto 2 dny strávené v kruhu významných vědců a profesionálních přírodovědců opravdu nezapomeneme. Po úvodním ohromení z dokonale promyšlené architektonické stavby následovala registrace, kde každý z nás mimo praktických věcí (jako zápisník s propiskou, jmenovku a informace k přednáškám) obdržel i sluchátka s překladem z angličtiny do češtiny, které jsme považovali za nezbytné.

V první, dopolední, části se nám představili tři přenášející z Belgie, Velké Británie a Nizozemska. Někteří z nás byli doslova uneseni přednáškou Richarda Myhilla (UK), který nás uvedl do záležitosti svého projektu LIYSF a ti odvážnější už pomalu sundávali sluchátka, díky jeho vzorové výslovnosti. Po občerstvení skvělým oběděm jsme už opět naslouchali dalším přednáškám. Zaujal nás třeba projekt XLAB neboli experimentální laboratoře od Eve Marie Neher (Německo). Po náročném programu jsem se již všichni těšili na hotelovou postel, kterou jsme ovšem prvně museli najít. Avšak díky skvělému orientačnímu smyslu naší zeměpisářky Paclíkové a v závěru i p. Burešové a p. Kuhna jsme, dá se říct rychle, našli správnou linku, která nás dopravila k cíli. Z našich řad se však našli i tací, kteří se rozhodli pro lákavou procházku noční Prahou, které, i přes bolavé nohy a hlavu napěchovanou novými vědomostmi, nikdo nelitoval.

Ráno jsme ani nepotřebovali budíky - překvapilo nás milé broušení kolejí od tramvají. Dopoledne bylo vyplněné dalšími zajímavými přednáškami, obvzlášť příjemnou českou přednáškou Jakuba Švrčka, který nám představil Vědecko – technologické centrum v Ostravě. Těšili jsme se také na závěrečnou přednášku Michaela Londesborougha, který nás nezklamal a popsal nám jeho strategii, jak nadchnout a povzbudit mladou generaci. Knihovnu jsme opouštěli dříve, než ostatní účastníci kvůli brzkému vlakovému spoji. Dokonce jsme se i příjemně proběhli (někteří zasprintovali) v honu za tramvají, ale vše dobře dopadlo a ve 4 hodiny jsme již seděli v rozjetém vlaku.

Po celou dobu se o nás, jak v knihovně, tak v hotelu ukázkově starali v podobě coffee breaků, hlady jsme tedy rozhodně netrpěli. Děkujeme tedy Akademii věd za skvělé zorganizování této akce. Chceme poděkovat také našim skvělým učitelům, kteří s námi podnikli tuto výpravu, která se nám moc líbila a byla velmi přínosná a zároveň se už těšíme na další!

 

TEAM ze Sexty (Matěj Horák, Hana Blažková, Hana Krátká, Terezie Jůzová, Markéta Dobrovolná)

 

více fotek na http://davidbigyzr.rajce.idnes.cz/Mezinarodni_konference_-_Vzdelavani_a_popularizace_vedy_NTK_Praha_2014/

 

gallery