Mezinárodní soutěž Intel ISEF v Los Angeles

Ve dnech 12. - 16. května se v americkém Los Angeles uskutečnilo, v rámci soutěže Intel ISEF, představení mnoha projektů středoškolských studentů z celého světa. Se svými projekty se zde zúčastnilo i šest studentů z České republiky. Ve dvacetičlenné skupině českých pedagogů a studentů, letících do Los Angeles byla mj. i paní profesorka Iva Burešová.

S jakými projekty se studenti z České republiky účastnili? Z jakých škol byli a na jakých místech se umístili?

Porota tvořená špičkovými světovými vědci dekorovala stříbrem Aranku Hruškovou z pražského Gymnázia Christiana Dopplera ( matematika – Řetězové zlomky ), Marka Nováka z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích ( monitor životních funkcí velikosti náramkových hodinek) a Robina Kryštůfka z pražského Gymnázia Na Vítězné pláni ( izolace preparátu pro vývoj léku na HIV). Marek Novák a Robin Kryštůfek za své projekty navíc získali další mimořádná ocenění. Robin cenu Americké asociace farmaceutů za svůj výzkum v oblasti vývoje léků proti HIV, Marek cenu od NASA a od firmy United Technologies. Je to obrovský úspěch, pokud uvážíme, že se soutěže zúčastnilo 1700 prací studentů ze 70 zemí světa.

Této soutěže se tedy účastní převážně studenti s přírodovědně zaměřenými projekty. Byly na soutěži představeny i některé projekty spíše humanitního rázu?

Soutěží se v sedmnácti vědeckých kategoriích od matematiky, chemie a počítačové vědy přes botaniku a lékařství až po společenské vědy a ekologii. Čeští studenti ve společenských vědách zastoupení neměli.

Co přinese českým studentům vítězství v takto prestižní soutěži?

Obrovské možnosti. Už jenom účast na této akci jim otevírá celý svět. Během soutěže se mezi jednotlivými soutěžícími pohybovali například zástupci z CERNU, z NASA, od vojenského námořnictva a z jednotlivých prestižních univerzit z celého světa. Každá škola by chtěla, aby tito studenti studovali právě na ní. A i celé Los Angeles žilo touto celosvětovou vědeckou olympiádou. Například Hollywoodské Universal Studios uzavřelo na jeden den svoje brány veřejnosti a patřilo pouze soutěžícím INTEL ISEF. Hoši, se kterými jsem mluvila, si to tam opravdu užili…

V čem, podle Vás, spočívánejvětší přínos soutěže?

Je to obrovská podpora a šance pro mladé talenty, z jejichž nápadů a práce může těžit celý svět. Projekty, se kterými mladí vystupovali, byly neskutečné.

Například hlavní Cenu Gordona Moorea (Uděluje ji Nadace společnosti Intel a je dotována 75 tisíci dolary ) získal patnáctiletý Američan Nathan Han, který  vyvinul softwarový nástroj schopný s pravděpodobností převyšující 80 procent rozlišovat neškodné mutace genů od těch, které způsobují rakovinu prsu. To je přece úžasné!

Tuto akci organizuje společnost Intel. Ta je jednou z největších výrobců počítačových softwarů. Proč tato firma soutěž pořádá? Hledá si snad touto cestou mj. špičkové pracovníky?

O účast ve finále se každoročně uchází sedm milionů studentů. Motivace uspět je velice silná: pokud dotyčný projekt zaujme porotce, mezi nimiž se nacházejí i nositelé Nobelovy ceny, může účastník počítat nejenom se zajímavou finanční prémií z celkového objemu přesahujícího v přepočtu 100 milionů korun, ale prestižní ocenění otevírá cestu k jeho další vědecké kariéře. 

Bylo obtížné se do dvacetičlenného týmu letícího z České republiky dostat? Jakým způsobem jste se k této soutěži dostala? Na základě čeho jste byla vybrána?

Jednoduché to určitě nebylo. Účastnila jsem se (stejně jako vybraní studenti ) dvoukolového výběrového řízení Akademie věd ČR, která tuto cestu organizovala. A proč mezi sedm učitelů vybrala komise právě mě, to opravdu nevím, to asi vědí spíše oni…

Jak dlouho jste v Americe byli? Měli jste mimo soutěž i nějaký doprovodný program?

V L.A. jsme pobývali týden, proto jsme si nemohli nechat ujít alespoň některé zajímavosti „ města andělů“. Navštívili jsme Griffith Observatory, Science Center s raketoplánem Endeauver, obří mořská akvária na Long Beach, Queen Mary, Walt Disney Hall, Galerii moderního umění, pláž Santa Monica a samozřejmě Hollywood a jeho studia...

Byla toto Vaše první cesta do USA? Jak na Vás zapůsobila americká společnost?

V USA jsem byla potřetí. A právě na této cestě jsem se s běžnými Američany potkala asi nejméně, přece jenom tato akce byla hodně specifická. Před 10 lety jsem navštívila Dallas v Texasu. V loňském roce jsem trávila měsíc v Birminghamu v Alabamě u prof. Jiřího Městeckého. Zde jsem si běžný americký život ochutnala asi nejvíce. Bylo by to na delší povídání, ale když to shrnu - jsem ráda, že žiji zde.

Určitě jste si z Ameriky odvezla mnoho zážitků. Mohla byste se o nějaký s námi podělit?

Zážitků je mnoho, teprve je zpracovávám. Nedá se vybrat, co bylo zajímavější. Úplně mě nadchla možnost mluvit s našimi TOP studenty a zjistit, co všechno je mladý člověk na střední škole schopný zvládnout. Možná vás překvapí, že například soutěžící Václav Kotyza z gymnázia Letohrad ( zvítězil již na přelomu března a dubna se svým projektem, zkoumajícím aktivitu hyaluronidázy, na světové vědecké soutěži The Beijing Youth Science Creation Competition v Číně), ještě nedávno stíhal i závodit v biatlonu…

No a mimo konferenci - sedět ve vířivce na střeše hotelu Hilton a sledovat okolní rozzářené mrakodrapy- to je také zážitek, který člověk nemá každý den…

Děkuji za rozhovor.

Věra Švomová

gallery