Pod katalánským sluncem

Školní poznávací exkurze

Rozmanité Katalánsko s návštěvou Monaka

V září 2016 se žáci naší školy zúčastnili školní poznávací exkurze do Španělska. Cestu za poznáním španělské kultury, historie, gastronomie i současné společnosti podnikli v termínu od 20.9. do 26.9.

Na trase přes Rakousko, Německo, Itálii a Francii navštívili také knížectví Monako, kde si prohlédli staré město s katedrálou, přístavní čtvrť a pláže, Knížecí palác, japonskou zahradu a Oceánografické muzeum.

Hlavním cílem exkurze však bylo hrdé Katalánsko, krásná a rozmanitá oblast na severu Španělska u pobřeží Středozemního moře. V tomto nádherném kraji měli žáci možnost poznat kouzelnou Gironu – historické centrum Katalánska, kde stále dýchá středověk. Prošli se po starých hradbách lemovaných exotickými zahradami s nádherným výhledem na město a okolí, navštívili gotickou katedrálu s nejširší chrámovou lodí v Evropě, poznali staré město, jeho křivolaké uličky a malebná zákoutí a na závěr přešli kamenný most Pont de Pedra přes řeku Onyar.

Cesta pokračovala až na divoké pobřeží Costa Brava, kde byli studenti ubytovaní v přímořském letovisku Lloret de Mar. Z něj podnikli další výlety do okolí…   Jedním z nich bylo známé poutní místo v horách, klášter Montserrat s bazilikou s uctívanou Madonou a patronkou Katalánska, zvanou La Moreneta. Poslechli si slavný chlapecký pěvecký sbor a prošli se po turistických trasách v okolí kláštera.

Další dva celodenní výlety nás zavedly do Barcelony, hlavního města Katalánska a druhého největšího španělského města. Kromě prohlídky tamních architektonických skvostů katalánské gotiky ve čtvrti Barrio Gótico a katalánské secese zastoupené díly A. Gaudího a dalších slavných architektů, olympijských sportovišť, přístavu, parků a zahrad na vrcholku Montjuic, návštevy muzeí (Museu Picasso a Museu Marítim), středověkých paláců a barcelonské tržnice La Boquería, kde řada z nich ochutnala vyhlášené španělské tapas, si žáci na vlastní kůži vyzkoušeli, jak se slaví „po španělsku“ při místních lidových oslavách La Mercé jedné z patronek města.

Nezapomenutelným zážitkem jistě bude stavění lidských věží castellers na radničním náměstí Sant Jaume, procesí barevných gigantů na promenádě La Rambla či průvody tančících bubeníků tabalers na avenidě Portal de l´ Angel u Katalánského náměstí.

Mgr. Jaroslava Řetická 

vyučující španělského jazyka a vedoucí exkurze 

 

Dojmy studentů:

V úterý 20. září se 42 studentů z naší školy vydalo autobusem směr Španělsko.

Spoustu hodin na cestě jsme trávili povídáním o Španělsku, čtením a sledováním dokumentů o místech, která jsme se chystali navštívit a hlavně očekáváním nových zážitků . Cesta byla opravdu dlouhá , ale stálo to za to, protože

...jsme byli v Monaku a hladili si žraloky v Oceánografickém muzeu

...jsme byli v městečku Girona, navštívili gotickou katedrálu a procházeli se na nádherné vyhlídce

...jsme v Barceloně viděli nedostavěnou katedrálu Sagrada Familia a secesní nemocnici, která byla krásná jako palác.

...nakupovali jsme na nejznámějším trhu v Barceloně, kde jsme mohli spoustu jídel a dobrot ochutnat, a prošli jsme se ulicí La Rambla

...jsme navštívili poutní místo Montserrat a obdivovali nádherné hory všude kolem

...jsme v Barceloně byli součástí oslav svátku patronky města La Mercé a někteří z nás šli do námořního muzea nebo nakupovali v nákupním centru Mare Magnum v přístavu

...jsme se několikrát koupali v moři.

Měli jsme báječnou paní průvodkyni, která nám podala o všech památkách vyčerpávající informace a skvělé řidiče s dobrou náladou. Všem se nám exkurze moc líbila, i protože máme spoustu nezapomenutelných zážitků.

Už teď se těšíme na další poznávací výlet!

Bernadeta Fabíny a Linda Kybeková, Tercie

 

Exkurze do Monaka a Katalánska byla skvělá, protože nám vše vyšlo. Měli jsme slunečné počasí, skvělou průvodkyni, která věděla všechno, na co jsme se zeptali.
Naši řidiči autobusu řídili dobře a vyhnuli se všem kolonám, takže cesta nám rychle utekla.
Během zájezdu jsme poznali mnoho krásných míst. 
Mně se líbilo vše, co jsme navštívili, ať už to byla Sagrada Familia, klášter Montserrat nebo přístav v Barceloně. Hezké bylo také koupání v moři. Nejvíc se mi ale líbil fotbalový stadion v Barceloně.
 
Jiří Boháček, 2.B ( fotografie z cesty)

gallery