Přírodovědci vsadili na zážitek

Zážitkem se učíme.

Nástup nových žáků primy, harmonizační kurz a pak už běžné učení ve škole. Biskupské gymnázium řeklo této rutině NE! Bigy přišlo s unikátním programem na podporu přírodovědných předmětů, které mají pro společnost velký přínos, ale u žáků se netěší takové oblibě. „Chtěli jsme podnítit naše nejmladší děti k vědě hned od prvních dnů školy, a zároveň jim dopřát víc času na poznání svých spolužáků během netradičních situací,“ říká ředitel Jiří Cočev.

Učitelé přírodovědných předmětů vsadili na zážitek. „Jde o nepostradatelnou součást vzdělávání, neboť pomáhá lepšímu zapamatování a pochopení přírodních jevů,“ vysvětluje třídní Petr Vencelides.

Žáci si na vlastní kůži vyzkoušeli přichytit balonek ke stropu pomocí nabíjení statickou elektřinou, vymodelovali sopku, kterou probudili k životu nebo stavěli co nejvyšší věž pouze ze špaget a pěnových bonbonů. Kromě toho se na chvíli stali detektivy, když objevili kouzlo daktyloskopie a prozkoumali vlastní otisky prstů. Součástí kempu byla i noční hra zaměřená na osobnosti přírodních věd. „Zajímavou zkušeností bylo i sestrojení padáku pro vajíčko, které žáci vyhazovali z okna. Všem se ho podařilo zachránit,“ těšilo učitelku chemie a biologie Martinu Filipovou.

A jak kurz hodnotí samotná účastnice? „Všechno bylo velmi zábavné a klidně bych na něj jela znovu. Nadchla nás bublající sopka nebo stavba ze špejlí, kterou drželi jen špagety a bonbony. Zajímavým zážitkem byla i noční hra,“ vzpomíná Daniela Králová.

gallery