Přírodovědná exkurze na Týden vědy a techniky

V úterý 3. listopadu ráno jsme se vydali směr Praha

Přírodovědná exkurze na Týden vědy a techniky

Den první

V úterý 3. listopadu ráno jsme se vydali s naší menší skupinkou a paní Mgr. Burešovou a panem Ing. Kuhnem ze žďárského nádraží směr Praha na Týden vědy a techniky.

Po příjezdu do Prahy, jsme se přesunuli na science show s IQLANDIÍ. Zde jsme se například dozvěděli jak založit požár z mouky, něco málo o dusíku, nebo jak zapálit oheň vodou. Předvádějící se pouštěli do vskutku bláznivých kousků a neváhali zapojit i publikum.

Po zábavném programu jsme se přesunuli do našeho hotelu Aramis. Dostali jsme nějaký ten čas na ubytování a odpočinek.

Poté jsme se vydali do Karolina na přednášku  prof. RNDr. Václav Hořejšího, CSc., s názvem ,,Věda a náboženství´. Přednáška byla skvělá.  Zabývala se například otázkou - Co z biblických textů musí chápat „opravdový“ věřící doslovně, i když to zcela odporuje nejzákladnějším přírodovědeckým poznatkům? Co je jádrem náboženství? Dá se věda spojit s náboženstvím?

Po ukončení přednášky jsme se pomalu přesouvali na přednášku další tentokrát s názvem  ,,Kouzlo čísel - od velkých objevů k aplikacím“. Přednášel  prof. RNDr. Michal Křížek, DrSc. Na přednášce jsme se seznámili s nejnovějšími objevy v oboru prvočísel. Zjistili jsme, podle jakých kritérií se například generují rodná čísla. Další skupinka našich starších kamarádů byla místo matematiky na přednášce „Od Purkyňových vláken k biologickým kardiostimulátorům“, protože chtějí být lékaři.

Po ukončení přednášky jsme se dopravili na Náměstí Republiky, kde jsme dostali rozchod na jídlo, který jsme plně využili. Po jídle jsme se vydali zpět na hotel a čerpali jsme energii na další den.

Den druhý

Středu jsme strávili na Ústavu informatiky AV ČR a absolvovali 6 kratších přednášek, které nám ale zabraly celé dopoledne. Každý si našel to své – ať už ho zaujalo zaostřování obrazu pomocí matematických metod nebo velmi záživná a zábavná přednáška „Když se dostaneme do smyčky“ týkající se sebereference a paradoxů. Odborníci na jednotlivá témata se nám snažili představit svou práci zajímavým a poutavým způsobem, což se jim podařilo.

V druhé polovině dne jsme se metrem přesunuli do centra Akademie věd, kde nás čekala více než desítka výstav různých zaměření. Nám se nejvíce líbila interaktivní část výstavy, expozice „Světlo“ a názorná ukázka funkce 3D tiskárny. S sebou jsme si odnášeli i vlastnoručně vyrobená „céčka“ z PET lahví, jež takto nalezly nové využití.

Večer jsme okusili trochu kultury – v divadle Palace probíhalo nahrávání zábavného rozhlasového pořadu Živá Laboratoř vysílaného Českým rozhlasem. Své názory nám v něm představili vědci společně s herci, byl to tedy zajímavý střet pohledu laického a znaleckého. Když jsme se před půl desátou večerní dostali do hotelové pokoje, snad nebude troufalé tvrdit, že jsme byli rádi i přes to, o co všechno jsme usínali obohacení.

Den třetí a poslední

Ve čtvrtek 5. listopadu nás čekalo policejní muzeum. Po vydatné snídani jsme se šli sbalit a kolem půl deváté jsme vyrazili kupředu. Absolvovali jsme dlouhou jízdu různými dopravními prostředky, až jsme se dostali k našemu cíli.

Tam na nás čekal Ing. Pavel Rak se svojí prezentací o rozeznání heroinu a kokainu a zavedení celosvětového systému pro snazší a rychlejší zjištění toho, odkud byly tyto drogy pořízené. Po velmi zajímavé přednášce jsme měli dvě možnosti. První byla zůstat a podívat se na zdejší muzeum. My si ale vybrali druhou možnost – urychleně se dostat na hlavní nádraží, abychom stihli dřívější vlak domů. A to se nám taky povedlo. Dokonce jsme měli půl hodiny čas, tak jsme si ještě dokoupili pár laskomin a dalších cukru plných a nezdravých věcí.

Příští rok se těšíme v Praze nashledanou!

Za spokojené studenty Pavla Zídková, Míša Křivská a Anička Sochorová

gallery