Pú peripatetik

Přednáška o tom, že i medvídek Pú může filozofovat

     18. března, poslední den Týdne medvídka Pú, navštívil naši školu pan Zdeněk Drštka. Kněz,  milovník latiny a především velký "znalec" medvídka Pú. Přednášky na téma Pú peripatetik aneb Tomáš Akvinský očima medvídka Pú, se zúčastnili studenti humanitních seminářů třetích a čtvrtých ročníků a zájemci z řad dalších studentů.
     Že vás nenapadá žádná spojitost mezi hloupoučkým medvídkem a učením největšího středověkého filosofa?
Věřte tomu nebo ne, i Akvinského důkazy Boží existence lze aplikovat na příběh roztomilého Púa a jeho přátel. V samém závěru přednášky nás totiž pan Drštka přesvědčil, že nejen v nenasytném milovníkovi medu se skrývá křehká duše filosofa. V šedivém oslíkovi Ijáčkovi nalezneme typického skeptika. V Klokanici pragmatičku, v Tygrovi předsokratika a v Králíčkovi radikálního racionalistu. Prasátko je personalistou (ovšem díky své maličkosti s velmi zakřivenou identitou), Sova platonikem a Kryštůfek Robin eklektikem, který ve svých názorech slučuje prvky všech možných škol a filosofických směrů.
   Přednáškou pana Drštky byl zakončen Týden Medvídka Pú a já vám už nyní mohu prozradit, že se můžete těšit na příští rok, na další ročník s Medvídkem Pú, na další překvapivá setkání s přáteli ze Stokorcového lesa.    

Věra Švomová

 

gallery