Rozhovor s Vanessou a Anežkou

Úspěchy studentek španělštiny v kraji Vysočina

Interview s Vanessou Vernerovou (2. místo v krajském kole a 5. místo v celostátním kole konverzace ve španělském jazyce pro rok 2022)

Interview s Anežkou Miškovskou (1. místo v krajském kole a 10. místo v celostátním kole konverzace ve španělském jazyce pro rok 2022)

 

1) Jak probíhalo  krajské a celostátní kolo soutěže konverzace ve ŠJ?

Anežka: V obou kolech byl podobný systém, kterým jsme soutěžili, a obě kola probíhala online formou videohovoru. Vždy jsme popisovali obrázek, mluvili o nějakém tématu a simulovali komunikační situaci. V krajském kole jsem mluvila o přátelství a sociálních sítích a jak se digitální technologie promítají do mezilidských vztahů, v ústředním kole jsem potom dostala téma filmy a chození do kina a na závěr sport. Musela jsem improvizovat a snažit se ani na chvíli nepřestat mluvit. To je nejlepší způsob, jak překonat nervozitu a rozpaky nad tématy, o kterých toho moc nevím.  

Vanessa: Obě kola probíhala velmi podobně. Popisovala jsem obrázek a musela mluvit na zadané téma – bez času na přípravu. V krajském kole jsem si vybrala téma nakupování a v celostátním kole cestování. I když cestování bylo asi o něco lepší, až takové štěstí jsem na témata neměla. I tak jsem si to moc užila. V celostátním kole to bylo o něco zajímavější, protože s námi mluvil rodilý mluvčí. A taky byla jedním z bodů soutěže komunikační situace. Já si „kupovala letenku z Madridu do Malagy“ a vedla jsem rozhovor právě s již zmíněným rodilým mluvčím, který si zahrál na pracovníka na informačních službách letiště. Až budu doopravdy někde po Španělsku cestovat, budu už mít natrénováno! 

2) Co tě motivuje k učení se španělštiny?

Anežka: Nejvíce mě motivují moji španělští přátelé, se kterými díky studiu španělštiny můžu komunikovat ať už online nebo na živo ve Španělsku. Mluvení s lidmi je pro mě hlavním smyslem studia jakéhokoli cizího jazyka, možnost poznávat jinou kulturu, víc pochopit mentalitu daného národa. Studium jazyků rozšiřuje obzory a svět je najednou otevřenější a větší. To mě baví a motivuje, možnost být s lidmi a rozumět jim i na druhé straně zeměkoule.    

Vanessa: Ráda bych se jednou podívala do Španělska a myslím si, že je vždycky dobré umět jazyk dané země. To je tedy jedna z věcí, které mě při studiu motivují, jednoduše se domluvit a neztratit. Navíc mě vážně baví španělské seriály, ty mě k učení jak motivují, tak se díky nim učím i nová slovíčka a slovní obraty. Stejně si ale myslím, že jako nejlepší motivace u mě funguje pozorovat, jak jsem se od začátku svého učení španělštiny zlepšila. Člověka vždycky potěší, když si uvědomí, že se někam posunul, a pak nechce usnout na vavřínech. Vždycky je pořád co zlepšovat.  

3) Která dovednost je ti nejbližší a proč - mluvení, psaní, poslech nebo čtení?

Anežka: Asi nebude překvapením, že mě nejvíce baví mluvení a poslech. Protože ráda mluvím s lidmi a ráda poslouchám, když na mě ostatní mluví. Největší radost mám potom z toho, když mluvíme španělsky a já dotyčnému rozumím a můžu i španělsky odpovědět.

Vanessa: Rozhodně poslech. Jak už jsem zmínila, často se dívám na španělské seriály, takže tím často trénuji porozumění různým dialektům. A pokud mám zrovna zapnuté titulky, rovnou si můžu i trochu procvičovat čtení. Hned po poslechu si nejvíce věřím v mluvení, ale bohužel moc příležitostí mluvit nemám. Pokud nepočítám hodiny španělštiny s paní Řetickou, rozhovory vedu prakticky „jen“ před zrcadlem sama doma. 

4) Do které španělsky mluvící země by ses ráda podívala a kterou jsi už navštívila?

Anežka: Za svou relativně krátkou dobu studia španělštiny jsem ve Španělsku strávila poměrně hodně času. Byla jsem nějakou dobu v Madridu, Alcalá de Henares, Salamance a zhruba měsíc jsem žila v Cantabrii, která mi se svou nádhernou přírodou, oceánem a horami přirostla k srdci. Do Španělska jsem se několikrát vrátila a mám to v plánu i na dále. Španělsko je srdcová záležitost. Z ostatních španělsky mluvících zemí bych moc ráda navštívila Mexiko a Ekvádor.  

Vanessa: Určitě do Španělska! Konkrétněji vlastně úplně nevím, láká mě všechno. Žádnou španělsky mluvící zemi jsem ještě nenavštívila, tak alespoň doufám, že to brzy napravím. Ráda bych to stihla třeba už tohle léto! 

5) Chceš jednou studovat španělštinu nebo se ji učíš pro zábavu či cestování? Můžeš nám, kteří jazyk neznáme, něco doporučit- seriál, písničku, spisovatele a jeho knihu atp.?

Anežka: Ano, ráda bych studovala španělštinu, jelikož letos končím, musela jsem už podat přihlášky na univerzity. Přihlásila jsem se tedy na Univerzitu Karlovu v Praze na obor mezikulturní komunikace – překladatelství a tlumočnictví ze španělštiny, zároveň se budu hlásit na obory Hispanistika a Španělský jazyk se zaměřením na vzdělávání. Přijímačky se píšou už za pár týdnů, tak doufám, že je zvládnu a budu moci zlepšovat své znalosti španělštiny.   

A co bych doporučila, to je těžká otázka, protože španělská kultura je tak bohatá a různorodá, že každému se bude líbit něco jiného. Na prvním místě doporučuji jet do Španělska a zažít živou temperamentní kulturu na vlastní kůži.

Z hudby určitě doporučuji cokoli od argentinského skladatele Ástora Piazzolli, jeho tango je impozantní. Bude se vám to líbit, pokud se vám stejně jako mě, nelíbí pouze popové moderní písničky. Potom si určitě poslechněte mou oblíbenou španělskou vánoční koledu Los peces en el río od skupiny Pandora, nevadí, že nejsou Vánoce. Ze seriálů doporučuji La casa de papel. Z knih je mou jasnou volbou Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha, je to náročnější čtení, ale stojí za to, mohu jenom doporučit. 😊 

Jeďte do Španělska a učte se španělsky, to je nejvíc!

Vanessa: V sekundě, kdy jsem se přihlásila na kroužek španělštiny, jsem si myslela, že se ji budu učit jen pro zábavu. Ale když jsem začala španělštinu studovat už jako druhý povinný jazyk, došlo mi, že od toho asi očekávám víc. Pro cestování bych ji určitě využila moc ráda, je ale taky pravda, že jsem už párkrát uvažovala, že bych ji studovala i dál na vysoké škole. Sama jsem zvědavá, kam se můj vztah ke španělštině posune a jestli se jí budu v budoucnu věnovat více. Rozhodně nechci, abych se studiem skončila.

Moc španělských písniček vlastně neznám, ze seriálů můžu doporučit minisérii „Jaguar“. V hlavní roli je Blanca Suárez, což je jedna z nejznámějších španělských hereček. Vše se odehrává po konci druhé světové války, kdy pětičlenná skupina snaží dostat před spravedlnost nacisty. Ukazuje to tak trochu zapomenutou historii španělských dějin a myslím si, že koho alespoň trochu baví dějepis, bude se mu to líbit. Se stejnou herečkou mohu taky doporučit seriál Las chicas del cable (Holky na drátě), ten se naopak odehrává na konci 20. let 20. století v telefonické společnosti a mimo jiné řeší problémy té doby.

A nemůžu samozřejmě opomenout úplně první španělský seriál, kvůli kterému celá má španělská seriálová obsese začala. Je jím seriál Velvet z prostředí módního domu v 50. letech. Je to odpočinkový seriál a celkově bych řekla, že se spíše bude líbit dívkám. Že stojí za zhlédnutí by vám určitě potvrdila i má průvodkyně španělštinou, paní Jaroslava Řetická. Tímto jí moc děkuji za veškerou podporu.

Anežko a Vanesso, mnohokrát děkuji za úžasný rozhovor a zároveň vám děkuji za vynikající reprezentaci Biskupského gymnázia v jazykové soutěži MŠMT v roce 2022.

Jitka Stráská

gallery