Stříbrná expedice přiložila ruku k dílu

Šest studentek Biskupského gymnázia prožilo tři dny expedičního putování v rámci DofE. Stříbrná úroveň zavedla děvčata do míst, kam se běžně nepodívají – na pomezí Vyškovska a Kroměřížska. Konkrétně do malebných obcí Nesovice, Nemotice, Koryčany a Bučovice, kde si tým složený ze čtyř druhaček a dvou septimánek vybral za cíl pomáhat na tamních farách s opravami.

Základní tábor měla děvčata za farou v Nemoticích, kde i díky krásnému počasí přespávala dva dny pod širákem. Každý den si něco výborného vykouzlila v ešusu na plynovém vařiči a pak už šup šup na putování a do práce. „Třeba v Koryčanech nám dal pan farář za úkol vyčistit prostor od náletových dřevin. Za pět hodin jsme stihly kus práce,“ vysvětluje Veronika Růžičková z 2.B. „Naštěstí jsme dostali i motorovou pilu, takže nám to šlo pěkně od ruky,“ směje se septimánka Darina Pospíchalová. Nadšený farář sice moc nechápal, proč si šest dívek vybralo zrovna jeho faru a už vůbec mu nešlo do hlavy, že za to holky nechtěly ani oběd, ale za pomoc byl evidentně moc rád. I přes vedro, které v Koryčanech panovalo, se Bigy tým osvědčil. Od teď už bude pan farář o DofE vědět víc.

Podobné to bylo i jinde. Při expedici, na které se nesmí používat mobil, peníze a vše si nesete na zádech, je prostě dobrodružství zaručené. Jen se zeptejte holek na výraz varhaníka v Nemoticích nebo překvapené starousedlíky, kterým dívky zvonily na domy a nabízely zdarma pomoc…

Expedice DofE je zážitek, věříme, že na něj nikdo z nás jen tak nezapomene.

gallery

Jiří Bubák, Martina Horká