Úspěch v evropské soutěži

Vanessa v překladatelské soutěži Juvenes Translatores

 

V letošním ročníku evropské překladatelské soutěže bylo uděleno šesti mladým překladatelům čestné uznání v České republice. Mezi ně byla zařazena i studentka Biskupského gymnázia Vanessa Vernerová ze septimy.

Na slavnostním hodnocení letošního ročníku soutěže byl vyhlášen jeden vítěz za každý členský stát a několik dalších úspěšných překladatelů obdrželo čestná uznání. Soutěž je organizována Evropskou komisí v Bruselu a českou část soutěže má na starosti Evropský dům v Praze.

Děkuji Vanesse Vernerové za vynikající reprezentaci školy, zároveň děkuji kolegovi Ladislavu Výmolovi za organizaci soutěže na škole.

PhDr. Jitka Stráská, vedoucí předmětové komise anglického jazyka

Pár postřehů Vanessy z ročníku 2023-2024:

Tématem ročníku 2023 Juvenes Translatores byla umělá inteligence. Už to bylo zajímavé, protože se jedná o aktuální téma. Soutěžní text byl psaný formou dialogu a mým cílem jako účastníka bylo ho přeložit z angličtiny do češtiny. Asi každý tuší, že se jazyky nedají překládat slovo od slova. Výzvou tedy bylo to, aby český překlad zněl přirozeně a zároveň pořád vyjadřoval to samé, co text původní. Občas jsem navíc bojovala s tím, jak moc si mohu dovolit překládat dle svého vlastního stylu – ale nakonec to dopadlo dobře.