Vánoční Drážďany 27. - 29. 11. 2012

Letos jsme místo Vídně navštívili Drážďany

Vánoční Drážďany 27.- 29. 11. 2012

        V úterý ráno vyjeli žáci Biskupského gymnázia na třídenní výlet do Drážďan, kam jsme byli pozváni lektorem německého jazyka panem Frankem Gunkelem.

        Po pěti hodinách jízdy jsme dorazili do hostelu A & O Hauptbahnhof, kde jsme se ubytovali a po krátkém odpočinku vyrazili na prohlídku Drážďan. Drážďany bývají nazývány Florencií na Labi, díky své barokní a středomořské architektuře a překrásné krajině, ve které se  město  nachází. První  zastávkou bylo Hlavní nádraží ( Hauptbahnhof), které bylo vybudováno jako tzv. české nádraží na trase Praha- Drážďany. Procházeli jsme také ulicí Stadtmauer Seestrasse, kde se nachází vchod do Altmarktgalerie- největšího nákupního centra Drážďan. Za zmínku stojí také překrásný barokní zámek Zwinger, ve kterém se nachází cenné obrazy od světoznámých malířů. Nejznámějším obrazem v galerii je Sixtinská madona od Raffaela. Navštívili jsme též kostel Panny Marie ( Frauenkirche). Tento symbol Drážďan byl během 2. sv. války zcela zničen. Obnovy se dočkal až po roce 1989. Opravy byly zcela dokončeny až v roce 2005, kdy byl vysvěcen a znovu zpřístupněn veřejnosti. Po náročné prohlídce jsme se vrátili zpět do hostelu, kde nás čekala vynikající večeře.

        Druhý den nás autobus odvezl do Moritzburku, kde se nachází zámek, který jistě všichni dobře známe z filmu Tři oříšky pro Popelku ( Drei Nüsse für Aschenbrödel). Každý rok v zimních měsících se v zámku koná výstava věnovaná právě tomuto filmu. V Moritzburku se nachází mimo jiné zemský hřebčín, který se proslavil chovem oldenburských koní- kvalitních německých sportovních teplokrevníků. Po odjezdu z Moritzburku jsme se rozdělili na dvě skupiny- jedna jela do Technického muzea a my jsme se vydali na vánoční mši do kostela sv. Kříže ( Kreuzkirche), kde mimo jiné také vystupoval známý chlapecký sbor. Z kostela jsme se rovnou vydali na starou tržnici ( Altmarkt), kde se každým rokem koná vánoční trh- Striezelmarkt. Ochutnat zde můžete tradiční vánoční štolu nebo punč- nápoj, který zahřeje i v největším mrazu. Nachází se tu také obrovská vánoční pyramida, která byla zapsána do Guinessovy knihy rekordů. Po náročném dni jsme si opět dali vydatnou večeři a těšili se na další den, kdy nás čekaly slíbené nákupy.

          Poslední den byly na programu nákupy v centru Elbe Park, které se nachází severozápadně od centra Drážďan. Po náročném, ale úspěšném nakupování dárků jsme nasedli do autobusu a vyjeli směr Žďár.

Vánoční Drážďany jsou kouzelné, doufám že sem opět zavítám.

                                                                                                                      Natálie Hladíková 4.B

Studenti Bigy