Vítězství v celostátním kole

Jan Černý uspěl v soutěži pro mladé přírodovědce

Každý rok pořádá Goethe-Institut v Praze soutěž pro mladé talentované přírodovědce s názvem " Bystré hlavy ".

Soutěž má dvě kola. V prvním kole zašlou soutěžící svůj  projekt odborné porotě k posouzení. Porota pak vybere 12 finalistů, které pozve do Prahy do finálového kola. Projekty musí být z oboru matematiky, fyziky, chemie, biologie nebo ICT a musí přinášet nová inovativní řešení.

Celostátní kolo soutěže proběhlo v Praze 25.4. 2019 a zúčastnil se ho i náš student septimy Jan Černý. Honza zaslal do Prahy svůj projekt z oboru matematiky s názvem " Vývoj vizualizačního softwaru pro analýzu fraktálních objektů" a postoupil. V Praze měl pak nelehký úkol, obhájit svoji práci před šestičlennou odbornou porotou složenou ze zástupců Akademie věd České republiky a Matamaticko-fyzikální fakulty UK v Praze. A povedlo se. Honza vyhrál a získal stipendium na studijní pobyt v Německu v létě 2019. Je to velmi cenné vítězství, protože se v Praze sešlo mnoho kvalitních projektů a soutěžících ze všech oborů.

Honzův projekt byl také oceněn 1. místem v okresním i krajském kole soutěže SOČ a postupuje dále do celostátního kola. Honzovi srdečně blahopřejeme k tomuto mimořádnému úspěchu a přejeme mu hodně štěstí i v celostátním kole SOČ.

 

Mgr. Blanka Černá