Život s Havlem a kurz etikety

Špaček nadchl Bigy

První únorovou středu navštívil Biskupské gymnázium a Střední školu gastronomickou Adolpha Kolpinga vzácný host. V srpnu sedmdesátiletý Ladislav Špaček, bývalý mluvčí prezidenta republiky Václava Havla a velký propagátor etikety, nadchl studenty i pedagogy školy hned dvěma přednáškami.
Úvodní patřila Václavu Havlovi. Dvouhodinové povídání o nevšedních zážitcích s českou ikonou sledoval zaplněný sál s doslova zatajeným dechem.
Bývalý češtinář se proslavil i jako mistr etikety. Jídelna školy se proto od 15 hodin proměnila v banket, na němž Ladislav Špaček během čtyřchodového menu zasvětil své hosty oblečené do společenského oděvu do tajů správného chování při stolování, komunikace a vybraných způsobů.
Energický elegán naučil účastníky i to, jak vytvořit zasedací pořádek, držet příbor či číši vína. Do života se jistě hodily i informace, že manželé nesedí na banketu spolu, jak se zachovat při upadnutí příboru na zem nebo že žena jde na společenskou večeři především reprezentovat a dobře vypadat, ne se najíst.

gallery